Meni

TENIS JE VEČ KOT ŠPORT

  

 

Po letu 1876 se je tenis razširil po vsej stari celini. V Avstro-Ogrski, v kateri so bile takrat tudi slovenske dežele, se je igra širila v njenem industrijsko najbolj razvitem delu - na Češkem. Okoli leta 1890 je bilo na Češkem že čez 500 teniških igrišč. V PragiBrnuDunaju in Gradcu so se slovenski študentje seznanili s tenisom in po tej poti idejo tega športa prinesli v domovino. Okoli leta 1880 naj bi tenis že igrali v vojašnicah v Ljubljani in Mariboru. Pomembno vlogo pri širitvi tenisa v častniških krogih naj bi imele njihove žene, saj je bil zabava, v kateri so lahko aktivno sodelovale. 

Ivan Tavčar je bil prvi Slovenec, ki je zgradil teniško igrišče. Zgradil ga je na svojem posestvu na Visokem v Poljanski dolini leta 1897. Tudi on sam je igral tenis. 

Ob prelomu stoletja so bila teniška igrišča že tudi ob boljših hotelih v "mondenih" središčih, za katera so takrat veljali BledPortorož in Rogaška Slatina. Hoteli so že tudi organizirali teniške turnirje. Ob prelomu stoletja so tenis gojili celo na uršulinski dekliški gimnaziji v Ljubljani.

Prvi slovenski teniški klub je bil leta 1899 ustanovljen v Celju. Žal njegova zgodovina še ni raziskana, vendar pa je znano, da je bilo članstvo kar številčno in da je bil tudi šibkejši spol zastopan sorazmerno dobro. S prvo svetovno vojno je zamrla klubska dejavnost in znova so jo obudili v življenje šele leta 1927.

 

POSEBNI REKORDI

   

Nemška teniška igralka Sabine Lisicki je na turnirju v Stanfordu servirala s hitrostjo 210,8 kilometra na uro. Njen servis velja do danes za najhitrejši izmerjeni ženski servis.

Pri moških ima uradno najhitrejši servis Hrvat Ivo Karlović (251 km/h). Avstralcu Samuelu Grothu je sicer leta 2012 na turnirju v Južni Koreji uspel servis s hitrostjo 263,4 km/h, a je bil dosežen na turnirju serije Challenger.

Absolutno najdaljši dvoboj v zgodovini tenisa sta odigrala Američan John Isner in Francoz Nicolas Mahut, ki sta leta 2010 igrala v Wimbledonu 11 ur in 10 minut.

Največ asov (113) na enem dvoboju je prav tako v Wimbledonu leta 2010 proti Nicolasu Mahutu dosegel John Isner in zmagal. Poraženec je dosegel 103 ase.

Švicarka Martina Hingis je potrebovala manj kot tri mesece, da je v tekočem letu zaslužila več kot milijon dolarjev v sezoni. Le dan kasneje (31. 3. 1997) pa je z vsega 16 leti, 6 meseci in enim dnevom postala najmlajša igralka na svetu, ki je premagala vso konkurenco.

© Copyright 2018 Teniški klub Radovljica   |   Izdelava: Izstop d.o.o. |